Напрежението между държавите расте след затварянето на няколко КПП   Финландия

...
Напрежението между държавите расте след затварянето на няколко КПП
  Финландия
Коментари Харесай

Гавра в Хелзинки! Изгорял руски танк цъфна пред парламента

Напрежението сред страните пораства след затварянето на няколко контролно-пропусквателен пункт

 

Финландия се изгаври с Русия, откакто управляващите позволиха разполагането пред Народното събрание на изгорен съветски танк. Русия подаде публично недоволство, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Изгорелият танк Т-72Б3 е бил изложен на показ в събота в границите на самодейност на две проукраински организации във Финландия, с цел да припомня на хората за военния спор в Украйна, отбелязва Ройтерс, като напомня, че напрежението сред Москва и Хелзинки е повишено от присъединението на Финландия към НАТО по-рано тази година в отговор на съветската инвазия в Украйна. Отношенията сред двете прилежащи страни се обтегнаха още повече предходната седмица, когато Финландия затвори четири контролно-пропускателни пункта на границата с Русия, предава dnes.bg.

Руското посолство във Финландия е изпратило протестна нота във връзка танка до финландското министерство на външните работи, наричайки акцията кощунствена и обръщайки внимание на снизхождението, проявено от управляващите в Хелзинки, заяви ТАСС.

" Струва ми се, че никой не може да даде пояснение за какво Финландия взе участие в сходни акции. Възможно е те - имам поради на равнище " държавно управление " - да не са способни да схванат какъв брой са неуместни сходни акции на площада, намиращ се на няколко минути пешком от двореца " Финландия ", където през 1975 година се полагаха основите на европейската сигурност и съдействие ", съобщи говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, представена от ТАСС. Руската организация добавя, че танкът е бил докаран от Естония. Захарова е обвинила Финландия в " русофобия ", показва Ройтерс.

Захарова упрекна Хелзинки и за проблемите с бежанците. Финландия затвори граничните пунктове в опит да пресече напора от мигранти, за които твърди, че са насочвани предумишлено от Русия към границата.

" Ние сме отворени за разговор, изключително що се отнася до граничните въпроси ", съобщи говорителката на съветското външно министерство, като добави, че Русия, " несъмнено ", ще предприеме ответни ограничения, в случай че Финландия затвори и останалите Граничен контролно-пропусквателен пункт по общата граница с Русия. Захарова не посочи какви ще бъдат въпросните ограничения.

Москва е подала публично недоволство по въпроса и до финландското посолство в Русия.

Захарова сподели още, че сега взаимоотношенията сред Русия и Съединени американски щати се крепят на извънредно тънка нишка, която може да се скъса във всеки един миг, съобщи Ройтерс, като добави, че по думите на говорителката дейностите на Вашингтон могат да имат " непредвидими последици ".

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР